Doğuştan gelen hastalıklar nelerdir?

0
925
Doğuştan gelen hastalıklar nelerdir?
Doğuştan gelen hastalıklar nelerdir?

Her anne sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek ister fakat bazen beklenmedik durumlarla karşılaşılabilir. Bebeğin sağlık olup olmadığının anlaşılması için hamileliğin 3. ayından itibaren çeşitli testler yapılır. Doğuştan gelen bazı hastalıklar bu testlerle anlaşılabileceği gibi doğumdan sonra ya da daha ileriki yıllarda da ortaya çıkabilir. Peki ” Doğuştan gelen hastalıklar nelerdir?

Konjenital hastalıklar nedir?

Doğumsal bozukluk olarak da adlandırılan konjenital hastalıklar; nedeni ne olursa olsun, bebek doğduğunda var olan hastalıklardır. Genlerden, kromozomlardan, zararlı dış etkenlerden, annenin yanlış beslenmesinden kaynaklanabilir.

Doğumsal anomali nedir?

Anne karnında fetusun gelişim sürecinde meydana gelen sorunlarla, bebeğin yapısında / fiziki görünümünde meydana gelen bozukluklardır. Konjenital anomali olarak da adlandırılır ve sebebi genetik ya da çevresel olabilir. ( 6 parmak, dudak yarığı vb.)

Doğumsal hastalıklarda riski artıran faktörler:

  • Ailede ya da kişisel doğumsal anomali öyküsü
  • Kardeşlerde doğumsal hastalık görülmesi
  • Hamilelik sürecinde kullanılan bazı ilaçlar
  • 35 yaş üstü hamilelikler

En sık rastlanan doğumsal hastalıklar:

Kalp defektleri: Kalp dokularının yetersiz gelişimidir.

Down sendronu: Kromozom sayısının fazla olması nedeni ile meydana gelir.

Nöral tüp defekti: Omurganın tam kapanmaması

Konjenital diyafram hernisi, trizomi 18, Konjenital Kistik Adenomatoid Malformasyon örnek olarak verilebilir.

Hamilelikte tarama testleri

Tarama testlerinin (ikili, üçlü, dörtlü test) amacı; anne adayının kromozom anomalili bebek dünyaya getirme olasılığının artıp artmadığıdır ve yapısal anomalileri (sakatlıkları) göstermez. Bu sebeple anne adayı ile testlerin riskleri ile ilgili detaylı olarak konuşulmalıdır. Zira bu testlerin gebelik üzerinde direkt bir yan etkisi yoktur fakat sonuçları ile girişimsel müdahale (amniyosentez. CVS) yapılmak zorunda kalınabilir ve düşük gibi komplikasyonlara sebep olabilir. Sonuç olarak fazla sayıda tarama testinin yapılması yanlış sonuçlara ve gereksiz müdahalelere yol açabilir.

Doğuştan gelen hastalıklar nelerdir? konusu çok geniş bir konu olup kısaca özetleme çalıştık. Hamilelik ve doğum hem anne hem baba için hem çok özel hem de maddi ve manevi açıdan hazırlıklı olunması gereken bir süreçtir. Hayatınızdaki bu güzel değişikliğe yer açarken, olası olumsuzluklarda size destek olabilecek sağlık sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin. Hamilelik için gerekli bekleme süresini hesap ederek doğum teminatından faydalandığınız poliçenizin sadece doğum masrafları ve rutin giderleri değil, gebelik komplikasyonlarında da destek olup, bebeğinizi her koşulda bekleme süresi olmaksızın sigortalayabilmesi önemlidir. Detaylı bilgi ve fiyat almak için bize ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz