Ev sigortası yaptırmak için gerekli bilgiler

0
1185
Ev sigortası yaptırmak için gerekli bilgiler
Ev sigortası yaptırmak için gerekli bilgiler

Ev sigortası yaptırmak için gerekli bilgiler nelerdir? Bu bilgilerin tam ve eksiksiz olması, riskin ve ödeyeceğiniz primin doğru hesaplanmasını etkileyeceğinden, hasar durumunda sorun yaşamanız adına önemlidir. Bilgileri doğru vermek sigortalının sorumluluğunda olduğu için teklif üzerindeki teminat bedellerini kontrol etmekte fayda vardır.

Teklifler genellikle paketler halinde hazırlanır ve her paketin teminat içeriği ve kapsamı farklıdır. Ana teminatlar şirketler arasında benzerlik gösterse de ek teminatlar birbirinden farklılık gösterebilir. Gerek ana teminatlar gerekse ek teminatlarda ki uygulamalar her şirkette birbirinden farklı olabileceği için, detayları teklif formunuz ve her şirketin kendisinin belirlediği özel şartlar maddelerinde bulabilirsiniz.

Ev sigortası yaptırmak için gerekli bilgiler nelerdir?

  • Sigorta ettiren-Sigortalı kimlik bilgisi:

Burada önemli olan nokta , hasar ödemeleri poliçeyi ödeyen kişiye değil, sigortaladığınız değer üzerinde hak sahibi olan kişiye ödenmesidir. Mesela; başkasına ait bir konutu sigortalasanız da , hasar olduğu durumda evraklar isteneceği için ödeme tapuda ismi yazılan kişiye yapılır. Sigorta ettiren primi ödeyen, sigortalı ise poliçeden menfaat sağlayandır. Bir poliçe üzerinde birden fazla sigortalı olabilir.

Tapu sahibi vefat etmişse sigorta kimin üzerine yapılır?

Eğer tapuda ismi geçen kişi vefat etmişse, poliçe veraset ilamında yer alan kişi ya da kişilerin üzerine yapılabilir.

  • Konutun açık adresi :

Konutların bulundukları konum , sel ve deprem gibi riskler açısından farklılık gösterebildiğinden , adresin doğru yazılması önemlidir. Hasar durumunda binanızın konumu da teyit edileceği için sorun yaşamamak adına teklif aşamasında bilgileri doğru girmek gerekiyor. Unutulmaması gereken konulardan birisi de yanlış adres nedeni ile eksik ödeme yapılabileceğidir.

  • Konutun bulunduğu kat :

Yine çatı katı , orta kat , zemin ve bodrum katların risk değerlendirmeleri farklı olacağı için uygulamaları ve primleri değişebilir. Bu bilginin de doğru olması yine hasar anında sıkıntı yaşanmaması aşısından önemlidir.

  • Brüt metrekare :

Gerek dask poliçesi, gerekse bina sigortalarında bürüt metrekare değerlerini esas almalıyız. Net metrekare evimizde kullanabildiğimiz alanı ifade eder oysa sigortaladığımız alan bu alanla sınırlı değildir. Duvarlar, kolonlar vs. binaya dahildir.

  • Bina inşa bedeli :

Konut Sigortası Bina bedeli belirlenirken asgari Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından belirlenen m² bedelleri dikkate alınsa da bu bedel yetersiz gelebilir. Poliçede temin edilen risklerden birinin gerçekleşmesiyle binanın oturulamaz hale gelmesi sonucu binanın aynı özelliklerde yeniden yapım maliyeti girilmelidir. Bina yeniden inşa edildiğinde aynı arsa değerine sahip olacağından, bina bedeli olarak arsa bedeli girilmemelidir. Bu konu detaylı bir konudur, bina bedelinin hesaplamaları ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

  • Eşya bedeli :

Eşya bedeli girilirken, poliçenin yapıldığı tarihte eşyaların yeniden alma maliyeti girilir. “Eksik sigorta” olarak sorun yaşamamanız için, sadece büyük ve değerli eşyalarınızı değil mutfakta kullandığınız eşyalardan kıyafetlerinize kadar bütün eşyalarınızı hesaba katmalısınız. Detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ev sigortası yaptırmak için gerekli bilgiler nelerdir?

Bunun dışında seçimli olarak değişebilen ve ek teminatlarla poliçeye dahil edildiği için her sigorta şirketinde değişen sorumluluk, cam, makine (çim biçme makinesi vs) ya da elektronik cihaz bedeli gibi değerlere de ihtiyacınız olabilir. Teminatlara karar verirken size çok gereksiz gibi görünen bir teminat ihtiyaç durumunda sizi büyük bir maddi yükten kurtarabileceğini unutmamak lazım. Detaylı bilgi ve fiyat almak için bize ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz