Eviniz depreme ne kadar dayanıklı?

0
1039
Eviniz depreme dayanıklı mı?
Eviniz depreme dayanıklı mı?

Ülkemiz coğrafi konumu itibariyle aktif bir deprem kuşağında yer alıyor. Depremi önlemek mümkün değil belki ama alınacak önlemlerle yaşanacak can ve mal kaybını azaltmak mümkündür. Bu nedenle “Eviniz depreme ne kadar dayanıklı? “ “Depreme karşı dayanıklı bir evin özellikleri nelerdir?” sorularının yanıtı önem taşıyor.

Bu sorularla beraber ” 30 yıllık bina depreme dayanır mı?” “Bina yaşı en fazla kaç olmalı?” Depremde kaçıncı katlar tehlikeli? Yeni binalar depreme ne kadar dayanıklı? Depremde hangi katlar daha güvenli? gibi daha pek sorunun yanıtını vermek ancak aşağıda ele aldığımız başlıklarla netlik kazanabilir.

Eviniz depreme dayanıklı mı?

Binanın Yaşı:

Binanın yaşının bize sağlayacağı en önemli bilgi, deprem yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadığı konusunda olur. 1999 Marmara depreminden sonra bina denetimi ile çıkan yasa ile bu konu hakkında önemli bir adım atılmış ve binaların daha sağlam inşa edilmesi sağlanmıştır. Ayrıca binanın yaşlanması sonucunda, yapımında kullanılan malzemelerin eskimesi ve görevlerini eskisi gibi yerlerine getiremeyebilecekleri de göz ardı edilmemelidir.

Proje aşaması :

Binanın yapımı sırasında oluşturulan projenin işinin uzmanı kişiler tarafından yapılması ve bu projeye uygun bir şekilde yapının tamamlanması , depreme dayanıklılık açısından önemlidir. Özellikle kat planına uygun yapılmayan binalara sıklıkla rastlanılır ve bu da binanın sağlamlığı açısından risk teşkil eder.

Zemin Durumu:

Sert zeminlere inşa edilen yapılar; dere yatağı ve dolgu alanlar gibi yerlere inşa edilen binalara göre depreme karşı daha dayanıklıdırlar. Ayrıca binanın temelinde yer altı suyu varsa; bunlar temelden dışarı atılsa dahi sonradan yine birikip ve temele zarar verebilmektedirler. Kullanılan malzemenin kalitesi , bu değerlendirmenin de konunun uzmanları tarafından yapılması önem taşımaktadır.

Kullanılan malzeme:

Yine binanın yapımı aşamasında kullanılan demir, çelik ve beton gibi malzemelerin kalitesi ve yeterli düzeyde kullanılması, bu konuda gerekli denetimlerin yapılmış olması da , binanın depreme dayanıklılığı açısından önemlidir.

Su Yalıtımı:

Binanın nem ve suya karşı korunaklı olması , kullanılan malzemenin ömrünü etkileyeceği için binanın depreme dayanıklılığı açısından önemlidir. Özellikle bodrum kattaki rutubet, binanın taşıyıcı kolonlarına zarar verebilir.

Temel ve kolonlar:

Binanın depreme dayanıklılığı açısından en önemli konulardan biri de , binayı taşıyan ve atakta tutan bölümler olan, temel ve kolonların dayanıklılığıdır. Sadece inşaat aşamasında değil , mevcut binalarda da gerekli incelemelerin yapılmış olması , bu bölümlerde var olan bir çatlak ve ya alanların daha etkin kullanılması amacıyla kolonların kesilmesi gibi durumların fark edilmesini sağlar.

Deprem dayanıklılık testi

Bina inşa edildiği tarihten itibaren bir doğal afetten geçmişse; hasar raporu almak ve deprem dayanıklılık testi yaptırmak da oldukça önemlidir. Bu raporlar “Eviniz depreme dayanıklı mı?” , “Bu konuda bir bakıma ihtiyacı var mı?” soruların yanıtlanmasında size yardımcı olacaktır.

Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır?

Deprem dayanıklılık testleri belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, kaymakamlıklar ya da özel şirketler tarafından yapılabilir. Bu testlerle, binanın zemini ve taşıyıcı sistemi analiz edilir, binanın fay hattına uzaklığı ve geçirmiş olduğu depremler incelenir. Binadan alınan örnek (karot alımı) incelenerek rapor sonuçlandırılır.

Eviniz depreme ne kadar dayanıklı?

Dask ve ev poliçenizi yaptırmayı ihmal etmeyin!

“Eviniz depreme ne kadar dayanıklı?” sorusunun yanıtı hem can hem mal güvenliğimiz açısından önemlidir. Olası bir depremde büyük bedeller ödememek için dask poliçenizi ve dask poliçenizin ödemediği kısımlar için de konut poliçenizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Dask poliçesi ve konut poliçesi arasındaki farkı başka bir yazımızda inceleyeceğiz. Dask , konut poliçesi ve daha fazlası hakkında bilgi ve fiyat almak için bize ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz