Ne kadar sağlıklı olursak olalım gelecekte bizi bekleyebilecek sağlık problemlerini önceden bilmek ve hazırlıklı olmak isteriz. Hele ki yakın aile bireylerinin bir ya da bir kaçında genetik geçişli olabileceğini düşündüğümüz bir hastalık varsa daha da temkinli oluruz. Genetik hastalıklar nelerdir? kısaca özetleyelim.
“Genetik hastalıklar nelerdir?” denince akla aileden gelen kalıtım yoluyla geçen hastalıklar geliyor. Geçmişte yakın aile bireylerinde bu hastalığı geçirmiş birisi yoksa hastalığın genetik olmadığına kanaat getirilebiliyor. Ancak bazen bazı genetik hastalıklar nesiller sonra da ortaya çıkabileceği için ailede benzer hastalığa sahip birisi olmayabilir, anne baba hasta değil taşıyıcı olabiliyor. Genetik hastalıklar çoğunlukla bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıkabileceği gibi geç çocukluk ya da yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabiliyor.
Dünya genelinde yaklaşık otuz kişiden birinde genetik hastalık görülebiliyor maalesef ülkemizde görülen genetik hastalıklar bu oranın üzerinde seyrediyor. Bu hastalıklar bazı tedavilerle kontrol altına alınabiliyor, erken teşhis tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi genetik hastalıklar için de önem taşıyor.
Anne-babadan geçen kalıtsal bir rahatsızlığın olup olmadığını öğrenmek için genetik testler yapılıyor. Bu testler doğum öncesi ve doğum sonrası da yapılabiliyor. Yapılacak testler konusunda konusunda uzman bir doktordan yardım almanızda fayda vardır. Bu sayede hastalık başlamadan gerekli önlemleri alıp ileride hem maddi hem manevi yıpratıcı bir süreçten kurtulmuş olabilirsiniz.
Genetik hastalıklar nelerdir? aşağıda bazıları yer alıyor :
Kistik fibrozis, astım, otizm, lösemi, meme kanseri, akciğer kanseri, lenfoma, kolon kanseri gibi kanser türleri, diyabet, guatr, fenil ketonüri gibi hastalıklar da kalıtsal hastalıklar arasında yer aldığı gibi hemofili, Down sendromu, renk körlüğü, albinoluk, orak hücreli anemi bu hastalıklara örnek verilebilir.
Sağlık sigortası genetik hastalıkları karşılar mı?
Genetik hastalıklar nelerdir? sorusunun yanıtı kadar, bu sorunun yanıtı da önemlidir zira sağlık sigortası ileriye dönük bir yatırımdır ve yaptırdıktan sonra mümkün olduğunca güvende olmak isteriz. Bazı sigorta şirketleri genetik rahatsızlıkları tamamen kapsam dışında bırakırken bazıları bazı koşullar getirerek genetik rahatsızlıkları kapsam dahiline alıyor. Hatta yine belli şartlarla bebeğiniz daha doğmadan genetik rahatsızlıklarını kapsam dahiline alan şirketlerde bulunuyor. Detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.