Trafik Sigortası neleri karşılamaz?

0
1206
Trafik Sigortası neleri karşılamaz?
Trafik Sigortası neleri karşılamaz?

Trafik sigortasını yaptırmak zorunludur, ancak sigorta şirketi her durumda masrafların tümünü karşılama yükümlülüğüne sahip değildir. Sigorta şirketleri, trafik sigortası teklif metinlerinde ek avantajlar ve ekstra hizmetler sunabilirler fakat ana hatlarıyla teminatlar aynıdır. Trafik sigortası fiyatları da sunulan ekstra hizmetlere göre artış gösterebilir. “Trafik Sigortası neleri karşılamaz?” bunlara değinelim.

Trafik Sigortasız Yola Çıkan Araç Bağlanır

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçların trafiğe çıkması da mümkün olmaz. Trafik kontrolleri sırasında yapılacak olası bir trafik sigortası sorgulama işlemi sonucunda sigortası olmadığı anlaşılan araç, hemen bağlanır ve trafikten men edilir. Trafik sigortası olmayan araçların karıştığı kazalarda ödeme yapılması mümkün değildir. Araç sahiplerinin mutlaka trafik sigortası yaptırması, süresi dolduysa sigortasını yenilemesi gerekir. Hiçbir koşulda sigortasız araçla trafiğe çıkılmamalıdır.

Sadece Karşı Tarafın Hasarını Karşılar

Trafik sigortası karşı tarafın hasarını karşılarken, sürücünün kusur oranına göre miktar belirler. Daha doğru bir ifadeyle sigorta şirketleri, müşterilerinin kusuru oranında karşı tarafın maddi manevi kayıplarını giderir.  Eğer kusurlu sizseniz ve kaskonuz yoksa kendi hasarınızı kendiniz karşılarsınız.

Zarar Gören Eşyaların Hasarı Karşılanmaz

Trafik sigortası yapısı gereği araç ve araçtaki insanlar ile ilgilenir. Araçta veya araca bağlı römork gibi araçlarda bulunan eşyalarda oluşacak hasarı tazmin etmez.

Çalınan, gasp edilen araç bir kazaya karışırsa ve başkalarına zarar verirse sigorta şirketi ödemede bulunmaz.

Bir hız yarışına girip kuralları ihlal ederken kaza yapılırsa da, şirket bu zarara karışmaz.

Kaza esnasında araçta bulunan patlayıcı, parlayıcı maddeler nedeniyle oluşan zararlar da sigorta kapsamı dışı kalır.

Kaza sonucu uğranılan manevi zararlar da hukukun konusu olarak tazminata yol açabilir. Ancak sigorta şirketleri, oluşacak manevi zararlar ile ilgilenmezler.

İşletilmeyen Araçlara ‌Kapsam Dışı Kalır

Aynı şekilde işletilmeyen araçlar da trafik sigortasının kapsamı dışında kalır. Park etmiş, içinde sürücünün olmadığı araçlar bir kazaya karıştığında, karşı tarafta oluşacak zararlar karşılanmaz. Ancak kazayı yapan taraf, karşı tarafın kazaya neden olduğunu kanıtlanırsa; zararını sigorta şirketinden alabilir.

Bazı durumlarda tutanak geçersiz kalır 

Kazadan sonra tutanak tutmalısınız ve araçlar hareket etmeden plakalar görünecek şekilde de kazanın resimlerini çekmelisiniz ayrıca kazaya karışan her iki sürücüde birbirlerine ruhsat,ehliyet ve trafik sigortası örneklerini vermek zorundalar. Fakat bazı durumlarda tutanak geçersiz kalır. Yaralanmalı ve ölümlü kazalarda, kamu tek tarafın ehliyetinin ya da trafik sigortasının olmadığı durumlar, kamu araçları ile yapılan kazalar ya da taraflardan birinin alkollü olması durumunda trafik polisi çağırmak  zorundasınız.

Trafik sigortası manevi tazminat ödemez 

Ölümlü kazalarda , ölen kişinin yakınları yaşadıkları üzüntü nedeni ile, kazaya karışan diğer aracın sürücüsü, ruhsat sahibi ya da işletenine manevi tazminat davası açabilir. Bunu trafik sigortası ödemez kasko da ise bu teminatın seçilmiş olması durumunda teminatlar dahilinde öder.

“Trafik kurallarının ağır ihlali” nedeni ile kaza yapmışsanız sigorta şirketiniz yaptığı ödemeyi sizden geri alır (rücu eder) 

Alkollü ya da ehliyet olmadan araç kullanıldıysa, kırmızı ışıkta geçilmesi sonrası kaza olduysa, ters şerite girip kazaya sebep olunduysa , emniyet şeridinde kaza yapılması gibi durumlar bunlara örnek gösterilebilir.

Ayrıca taraflardan birinin trafik sigortası yoksa ve tutanak tutmak için onun trafik sigortası yaptırmasını beklerseniz sigorta sahtekarlığı yaptığınız için ödeöe yapılmayacağı gibi (yapılırsada geri alınır) sigorta şirketlerinin bu tip sahtekarlıkları yapanların kayıtlarının tutulduğu veri tabanı olan SİSBİS’e (Sigorta Suistimalleri Bilgi Paylaşım Sistemi ) düşersiniz ve daha sonra hiç bir şirketten sigorta da yaptıramazsınız

Kaza yerine gelen çekicinin ücretini de trafik sigortası karşılamaz

Trafik sigortasını yaptırırken ek bir ücret ödeyerek dahil etmediyseniz ve kaskonuz yoksa ya da kaskonuzda bu teminat yoksa çekici bedelinide trafik sigortası karşılamaz.

Trafik sigortası gelir kayıplarını karşılamaz

Bir kazaya karıştınız ve kusurlusunuz. Kazanın karşı tarafı bu kazadan dolayı çalışamaz duruma gelmişse yasal yollarla çalışamadığı günler için meydana gelen gelir kaybını sizden talep edebilir. Ayrıca bunu kasko da karşılamaz.

Trafik sigortası kiralık araç ücretlerini de karşılamaz

Aracınız kullanılmaz duruma gelse bile kiralık araç ücretlerini trafik sigortası karşılamadığı gibi kusurlu iseniz karşı tarafın aracını kullanamadığı, serviste geçirdiği zaman içinde ,kiralık araç kullanması durumunda, ücretini yasal yollarla sizden isteyebilir.

Güvenilir Bir Trafik Sigortası İçin Ne Yapmalıyım?

Trafik Sigortası neleri karşılamaz? bazılarını ele aldık. Online sigortacılığın da gelişmesi ile sigortacılık sektörü, ciddi bir rekabete sahne olmaya başladı. Bu rekabet, tüketiciler için fiyat konumlandırması açısından fayda sağlasa da güvenilirlik bakımından bazı tehditler oluşturuyor. Tüketicilerin sigorta şirketlerine karar vermeden önce; ihtiyaç duydukları her an sigorta yetkilisine ulaşıp ulaşamadıkları, hasar durumunda gereken hizmetin kendisine ulaşma hızı, hasar ödemenin hızlı yapılıp yapılmadığı gibi konulara dikkat etmeleri gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz