Sigorta ürünleri araç, ev, sağlık gibi branşlarla hayatımızda yer almaktadır. Bu ürünlerden doğru faydalanabilmek için bazı sigorta kavramlarını bilmek gerekir. Bu kavramlardan biri de zeyilnamedir. Bu yazımızda ” Zeyilname nedir, neden düzenlenir? ” ele alacağız.
Zeyilname nedir, neden düzenlenir?
Sigorta sözleşmeleri yani poliçeler üzerinde kişisel bilgiler, riski belirleyen bilgiler, teminat ve limitlerimiz yer alır. Bu bilgilerde bir düzeltme ya da değişiklik gerektiğinde bu işlem zeyl ile yapılır ve bu değişikliği içeren belgeye de zeyilname denir. Araç sigortasında plaka değişikliği zeyli, ev sigortasında adres değişikliği örnek olarak verilebilir.
Zeyilname neden önemlidir?
Özellikle sigortacının üstlendiği riski değiştirecek durumlarda zeyilname düzenlenmesi büyük önem taşır. Mesela aracınıza yaptıracağınız bir sunroof ya da binanıza yaptırdığınız bir eklentinin teminata dahil olmasını istiyorsanız sigortacınıza bu durumu bildirmeniz gerekir. Poliçeyi sunmak sigortacının sorumluluğunda olduğu gibi bilgileri doğru vermek sigortalının sorumluluğundadır. Poliçede yazılı bilgilere itiraz etmediğiniz sürece kabul etmiş olursunuz ve bazı yanlışlar, olası bir hasar durumunda ödemeyi eksik almanıza belki de alamamanıza neden olabilir.
Ev sigortasında zeyilname neden düzenlenir?
- Sigortalı/ sigorta ettiren eklemek (ipotek, tapuya isim eklenmesi gibi) değiştirmek için,
- Adreste bir yanlışlık ya da değişiklik (taşınma, sokak ismi değişmesi gibi) durumlarında,
- Bina, eşya gibi teminat bedellerinde düzeltme ya da değişiklik gereken durumlarda,
- Poliçe iptal edileceği zaman,
- Plan değişikliği durumlarında
Araç sigortasında zeyilname neden düzenlenir?
- Araç değişikliği yapılırsa,
- Satış durumlarında,
- Poliçe üzerinde yazılı marka, model gibi bilgiler yanlışsa,
- Araca ekstra bir donanım (jant, radyo-teyp vs) eklendiğinde,
- İpotek durumlarında,
- Plan değişikliği, teminat ekleyip çıkarma
- Sigortalı sigorta ettiren ekleme, düzeltme gibi durumlar zeyilname gerektiren durumlar arasında sayılabilir.
Sağlık sigortasında zeyilname neden düzenlenir?
- Sigorta ettiren değişikliği, sigortalı ekleme, çıkarma durumlarında,
- Poliçe dönemi içinde plan değişikliği, teminat ekleyip çıkarma,
- Poliçe dönemi içinde her hangi bir kısıtlamaya (bir hastalığın kapsam dışı bırakılması gibi) gidilirse,
- Poliçe üzerinde yer alan kişisel bilgilerin yanlışlığı ya da değişmesi durumlarında,
- Primde değişiklik yapılması gereken her durumda,
- Poliçenin iptal edilmesi gibi durumlar, sağlık sigortasında zeyilname gerektiren durumlar arasında yer alır.
Zeyilname nedir, neden düzenlenir?
Zeyilname ne zaman düzenlenmelidir?
Poliçe dönemi içerisinde poliçede yer alan bilgilerin, riskin ya da teminatların değiştiği durumlarda poliçenin bitmesi beklenmeden bilgiler hemen sigortacıya iletilmeli ve zeyilname istenmelidir. Olası bir yanlışlığı önlemek için kontrol edilmelidir. Yine poliçe de olduğu gibi zeyilnameye belli bir süre içinde itiraz etmezseniz değişikliği kabul etmiş olursunuz.
Zeyilname zorunlu mudur?
Zeyilname reddedilebilir mi?
Zeyilnamenin düzenlenebilmesi için sigortacının da sigorta ettirenin de kabul etmesi gerekir. Yani tarafların aralarında anlaşması gerekir. Mesela riski artıran durumlarda oluşacak prim farkı fazla gelirse ve ödemek istemezseniz mümkün olduğu durumlarda o riski poliçeden çıkartılmasını ya da poliçenin iptalini talep edebilirsiniz. Ya da oluşan riskin büyüklüğü sigortacı tarafından kabul edilmeyebilir.
Sigortacıya poliçe başlangıcında bildirilmeyen ve bildirilse idi poliçenin farklı koşullarda düzenlenmesine neden olacak her bilgi de (eksik beyan gibi) sigortalı/sigorta ettirenin kusuruna göre ilave prim isteme, kapsam dışına çıkarma ya da iptal zeyli düzenleme hakkı vardır. Bu hakkın sınırlarını her sigorta şirketinin ilgili branşın “genel şartlarına” göre düzenlemek zorunda olduğu ve her sigorta şirketinde değişebilen özel şartlarda görebilirsiniz.
Zeyilname nedir, neden düzenlenir?
Zeyilname için prim ödemek gerekir mi?
Sigortacının üstlendiği riski artıran değişikliklerde ilave prim çıkabilir ya da mümkünse o risk poliçe kapsamı dışına çıkarılabilir. Mesela evinize yaptıracağınız bir mutfak dolabı eskisinden daha pahalı ise, bu durumda bina bedeli artırılmalı ve ekstra prim ödemelisiniz. Bildirmemeniz durumunda olası bir hasarda gelecek eksper eksik sigortaya karar verebilir ve eksik ödeme alabilirsiniz. Hatta aracınıza sonradan yaptıracağınız bir sunroofu bildirmezseniz kırılması durumunda hiç ödeme almazsınız.
Ayrıca riski azaltan durumlarda prim iadesi de çıkabilir. Sağlık sigortasında poliçeden birey çıkartmak ya da poliçe dönemi içinde iptal etmek bu durumlara örnek verilebilir.
Zeyilname primi ve yapılan değişiklik, zeyilname örneğinde yazmak zorundadır.
Zeyilname nedir, neden düzenlenir?
Zeyilname nedir, neden düzenlenir? konusunda daha detaylı bilgi ve fiyat almak için bize ulaşabilirsiniz.