Sigorta Tahkim Komisyonu ve görevleri nedir?

0
1673
Sigorta Tahkim Komisyonu nedir?
Sigorta Tahkim Komisyonu nedir?

Sigorta şirketlerinin, poliçelerinin kullanım koşulları genel ve özel şartlar ile belirlenmiştir. Fakat bu şartlar olsa bile bazen sigortalı-sigorta ettiren ile sigortacı arasında bazı anlaşmazlıklar ortaya çıkabilmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu ve görevleri nedir? sorusu bu aşamada gündeme gelmektedir.

Sigorta Tahkim Komisyonu ve görevleri nedir?

Sigorta ettiren ve sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasındaki uyuşmazlıkların çözümü amacıyla “Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği” nezdinde kurulmuş komisyondur.

Sigorta Tahkim Komisyonu kimlerden oluşur?

Bir Müsteşarlık temsilcisi , bir Birlik temsilcisi, iki Tüketici Derneği temsilcisi ve müsteşarlık tarafından belirlenen bir akademisyen hukukçu temsilcisinden oluşur.

Sigorta Tahkim Komisyonuna kimler başvuru yapabilir;

  • Sigorta ettiten, sigorta sözleşmesinden faydalanan kişiler ya da menfaattarlar (gerçek yada tüzel kişi) başvuru yapabilir.
  • Bu kişilerin ; resmi bir vekâleti belgelemek suretiyle baroya kayıtlı bir avukat da onlar adına Komisyona başvuruda bulunabilir.

Hani durumlarda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuramazsınız?

  • Sigorta şirketinize yazılı başvurmadıysanız

Komisyona başvurmadan önce, sigorta şirketine talebinizle ilgili yazılı başvuruda bulunmuş olmanız, buna karşın sigorta şirketi size yazılı yanıt göndermiş fakat talebiniz karşılanmamış ya da 15 iş günü (Trafik sigortalarında 15 gün) geçmesine rağmen yanıtını size ulaştırmamışsa başvuru yapabilirsiniz.

  • Sigorta şirketiniz Sigorta Tahkim Komisyonuna üye değilse (zorunlu sigortalar hariç)

Uyuşmazlık yaşadığınız şirketin komisyona üye olması ve uyuşmazlığın bu üyelik tarihinden sonra ortaya çıkmış olması gerekir. Zorunlu sigortalarda üyelik şartı aranmaz ancak 18.04.2013 tarihinden sonra meydana gelmiş uyuşmazlıklar dikkate alınır.

Başvuru sahibi ve sigortacının , yazılı ve açık bir sözleşme ile üyelik tarihinden önceki somut uyuşmazlıkların komisyona sunulması kararı alma hakları saklıdır.

Sigorta Tahkim Komisyonuna üye şirketleri ve üyelik tarihlerini, komisyonun sitesinden öğrenebilirsiniz.

  • Uyuşmazlık mahkemeye, Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre tahkime ya da Tüketici Sorunları Hakem Heyetine intikal etmişse söz konusu uyuşmazlık komisyon tarafından değerlendirmeye alınmayacaktır.

Sigorta Tahkim Komisyonu için gerekli belgeler:

  1. Sigorta Tahkim Komisyonundan ya da sitesinden temin edebileceğiniz, eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu
  2. Sigorta şirketinizin talebinize olumsuz yanıt aldığınız yanıtı ya da yanıt alamadıysanız (trafik sigortalarında 15 gün , diğer branşlarda 15 iş günü) bunu ispat eden belge
  3. Başvuru ücretinin yatırıldığına dair makbuz (tutar ve hesap numaraları komisyon sitesinde yer alıyor)
  4. İddianızın ispatını kolaylaştıracağınızı düşündüğünüz diğer belgeler.

Bu belgeleri şahsen ya da posta yolu ile komisyona iletebilirsiniz.

Komisyona yapılan başvurular öncelikle raportörler tarafından (15 gün içinde) incelenir, bu aşamada çözülemeyenler, komisyon tarafından bağımsız sigorta hakemlerine iletilir. Hakemler incelemeyi (4 ay içinde) yaptıktan sonra kararı komisyona iletir. Komisyon hakem kararını gereği yapılmak üzere ilgili mahkemeye iletir.

Sigorta Tahkim Komisyonunun aldığı karar itiraz edilebilir mi?

Sigortacılık yapan kuruluş ile sigorta ettirenler arasındaki tutarı 5.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda, sigorta hakemleri tarafından verilen kararlar kesindir. Ancak,5.000TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar hakkındaki sigorta hakemi kararlarına karşı kararın bildiriminden itibaren 10 gün içinde Komisyon nezdinde bir defaya mahsus olarak itiraz edilebilr.40.000 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar taraflarca temyiz edilebilir. Bu miktarın altında kalan uyuşmazlıklara itiraz hakem heyetince verilen kararlar kesindir. 

Bu yazımızda “Sigorta Tahkim Komisyonu ve görevleri nedir?” “Kimler başvurabilir?” “Hangi belgeler istenir?” gibi soruların yanıtlarına değindik. Sigorta fiyatları ve detaylı bilgi için bize bizimle iletişime geçebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz